Το ελαιόλαδο στα Καλλυντικά

Το ελαιόλαδο στα Καλλυντικά

Οι λαοί της Μεσογείου από πολύ νωρίς έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη του ελαιολάδου ως καλλυντικό προϊόν για σώμα, το δέρμα και τα μαλλιά. 

Το ελαιόλαδο είναι φυτικό έλαιο που αποτελείται  στο μεγαλύτερο μέρος του από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία το καθιστούν ανθεκτικό στην οξείδωση. Τα λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά τόσο για τη διατροφή όσο και για την Κοσμητολογία. Έχουν την ιδιότητα να διεισδύουν βαθιά μέσα στο δέρμα και να δρουν υγροσκοπικά εμποδίζοντας την απώλεια του νερού.

Το Ελαϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που ανήκει στην κατηγορία των ωμέγα λιπαρών οξέων. Είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο της ομορφιάς καθώς έχει σπουδαίες κοσμετολογικές ιδιότητες. Θρέφει και μαλακώνει την επιδερμίδα αφήνοντας την απαλή και λεία

Έχει την ιδιότητα να διεισδύει βαθιά μέσα στο δέρμα και να το διατηρεί ενυδατωμένο, καθώς είναι σε θέση να «κλειδώσει» τη φυσική υγρασία

Το Λινελαϊκό οξύ είναι πολύτιμο κυρίως για τις κρέμες κατά της γήρανσης του δέρματος, καθώς βοηθά στην ανανέωση της επιδερμίδας. Είναι ακόμη, ένα απαραίτητο οξύ για το δέρμα και τις μεμβράνες των κυττάρων. Ενυδατώνει και θρέφει την επιδερμίδα προσφέροντάς της  απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Στα σαπούνια προσδίδει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες σ’ αυτά.

Το παλμιτικό οξύ ανήκει στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και έχει μαλακτικές ιδιότητες. Διατηρεί την επιδερμίδα ενυδατωμένη ενισχύοντας τον φραγμό της και εμποδίζοντας την απώλεια της υγρασίας από αυτή. 

Αλλά, και το στεατικό οξύ, που περιέχεται στο Ελαιόλαδο, είναι ένας σημαντικός λιπαντικός παράγοντας.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες  που του δίνουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστασία από τη πρόωρη γήρανση αφού «καταπολεμώνται» οι καταστροφικές ελεύθερες ρίζες . Αυτό συμβαίνει διότι έχει την φυσική ικανότητα να στοχεύει στα επιδερμικά κύτταρα και να διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου και ελαστίνης, ενισχύοντας έτσι το δέρμα και κάνοντάς το πιο σφριγηλό και υγιές.

Πολύτιμο και για το ώριμο δέρμα, καταπολεμά την αφυδάτωση, τη θαμπάδα, τη λέπτυνση της επιδερμίδας. Προσφέρει όλα εκείνα τα  απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρηθεί λαμπερό παρ’ όλο το πέρας του χρόνου.

Περιέχει τις βιταμίνες Α και Ε και Κ, βοηθάει στην αναζωογόνηση και ανανέωση του δέρματος, όπως επίσης βοηθάει και στην ανάπλαση του δέρματος που έχει υποστεί προβλήματα από την ηλιακή ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση

και τα ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, σελήνιο, ψευδάργυρο ) που περιέχει, είναι ευεργετικά για το δέρμα.

Περιέχει αμινοξέα, τα οποία είναι σημαντικά συστατικά του φυσιολογικού ενυδατικού παράγοντα του δέρματος. Είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων. Αυτό συμβαίνει γιατί συμμετέχουν στη σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *