Συστατικά ανάλυση καλλυντικών

ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΟΥ

Οι καταπληκτικές ιδιότητες της βλέννας του σαλιγκαριού (ένα φυσικό φάρμακό και καλλυντικό) είναι γνωστές από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνταν από την εποχή του Ιπποκράτη στην παραδοσιακή ιατρική.

Η έκκριση σαλιγκαριού είναι πλούσια σε βλεννοπολυσακχαρίτες, που της προσδίδουν το χαρακτηριστικό του ιξώδους και του σχηματισμού μεμβράνης, προστατευτικές (αποτρέπει τις αρνητικές επιδράσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων και τις επιπτώσεις λειτουργίας των παθογόνων μικροοργανισμών) και ενυδατικές ιδιότητες. Συμμετέχει στον έλεγχο της φλεγμονής, στην αναδόμηση και επιδιόρθωση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας προσφέροντας σημαντικά στην αντιγήρανση με την βελτίωση των λεπτών ρυτίδων καθως καταπραΰνει το δέρμα, επισκευάζει τους κατεστραμμένους ιστούς και αποκαθιστά την ενυδάτωση.

Η χημική ανάλυση της ποιοτικής της έκκρισης του σαλιγκαριού (ελιξήριο)  παρουσίασε ένα συνδυασμό δραστικών ουσιών από τα οποία ξεχωρίζουν τα εξής:

Αλλαντοΐνη: Βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην διέγερση του πολλαπλασιασμού των κερατινοκυττάρων και με αυτόν τον μηχανισμό προάγει την επιδερμιδική ανανέωση , και την  αύξηση της ταχύτητας επούλωσης των μικρών πληγμάτων του δέρματος αποτελώντας ένα απαραίτητο μέσον στην επιβράδυνση της  γήρανσης. Επίσης έχει ενυδατικές ιδιότητες 


Ελαστίνη: πρωτεΐνη που αποτελεί μέρος του συνδετικού ιστου και προσδίδει ελαστικότητα στο δέρμα, αύξηση της πυκνότητάς του και σύσφιξη.


Κολλαγόνο: είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος. Δρα ως ενυδατικό και μαλακτικό (λόγω της ελαστικότητάς του κάνει το δέρμα πιο μαλακό) . Μειώνει το βάθος των ρυτίδων (λειτουργεί ως ένα φυσικό γεμισμα του δέρματος).


Γλυκολικό οξύ: προκαλεί την απολέπιση των νεκρων κυττάρων των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος– γεγονός το οποίο επιτρέπει την βαθύτερη διείσδυση άλλων θρεπτικών ουσιών στο δέρμα. Επίσης, διεγείρει την παραγωγή του ενδογενούς κολλαγόνου και της ελαστίνης από τους ινοβλάστες και κατ`αυτόν τον τρόπο παίζει ανεκτίμητο ρόλο στην αποκατάσταση της ισορροπίας, της ελαστικότητας και στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος κάνοντας το δέρμα πιο λαμπερό.


Βιταμίνες (Α&D), φέρνουν αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα και διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου. Η υψηλή περιεκτικότητά τους στο εκχύλισμα σαλιγκαριών εμποδίζει την καταστροφή και υποβοηθά στη διατήρηση των υγιεινών κυττάρων του δέρματος. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων και στη διατήρηση της νεανικότητας και της ελαστικότητας του δέρματος. 

απαραίτητα αμινοξέα (γλυκίνη, προλίνη, υδροσυπρολίνη, γλουταμινικό οξύ) και άλλες πρωτεΐνες: ενισχύουν την περιφερική αγγείωση και «οξυγονώνουν το δέρμα», εξασφαλίζοντας την παροχή θρεπτικών ουσιών (δηλαδή την θρέψη) και την ενυδάτωση του δέρματος. Οι βιταμίνες παρέχουν, επίσης, μια αντιοξειδωτική και επουλωτική δράση.

Φυσικά αντιμικροβιακή δράση – Εμποδίζουν τις μολύνσεις και καταπολεμούν τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιδερμίδα.